cox.ro

Europa de la margine de Bucuresti

Astazi, 22 Jun 2018 Ora 08:20
Bucurestiul are multe constructii inutile, care ocupa terenuri imense fara a produce mare lucru. Dar niciuna nu are cum sa egaleze cumplitul complex Europa, de la capatul cartierului Colentina. Intins pe aproape sapte hectare de teren pretios, colosul este un hau financiar fara fund si o imensa rusine pentru o capitala, chipurile, europeana. De la Piata Obor, tramvaiul te poarta spre Europa. Vorba vine. De cum te dai jos, vei vedea oameni carand saci cu haine, carlige de rufe sau umerase. Europa inseamna tot, adica aici vii sa gasesti tot. Dar Europa mai inseamna ceva: specula, multa specula.

Noii negustori si o specula grosolana

In zorii zilei, vanzatorii angro sunt asaltati de clienti. Vin aici, pentru aprovizionare, oameni care au magazine prin zonele mai bune ale Bucurestiului, dar si comercianti din intreaga tara.

Sunt chiar curse de autocar care ii aduc pe oameni aici si raman pentru a-i duce inapoi. Noii negustori se afunda in zori cu sarsanalele goale si ies peste maximum o ora cu ele pline, ba si cu altele pe langa. La o vizita ulterioara in Piata Rahova, sa spunem, vei realizamotivul isteriei: produsele cumparate din Europa sunt vandute aici cu preturi de doua-trei ori mai mari.  

Facturi de vanzare

In preajma complexului, exista zeci de oameni care vand facturi. Sunt documente originale, tiparite de Imprimeria Nationala, ba au si stampila. Cumparatorul isi poate trece pe factura orice cheltuieli fictive, iar apoi le scade in contabilitate, platind impozit pe profit mai mic. Mai mult, actele acestea servesc si ca documente de insotire a marfii, in caz ca ai parte de un control pe drum.

VECIN. Dragonul Rosu, vecinul mai curat al Europei

Complexul Europa este gard in gard cu mai spalacitul Dragonul Rosu. Primul are mai mult noroi, al doilea - mai multi cumparatori. Dar de clientela nu se vaita nimeni. Majoritatea vanzatorilor sunt chinezi. Ei sunt urmati numeric de romi si abia apoi de romani. Pe standuri improvizate, in Europa se vinde orice si in orice inlantuire. Slipurile Adidas si Nike, de provenienta incerta, stau alaturi de o masa pe care se vand masline ambalate haiduceste, in pungi de plastic. Cazi de prost daca te uiti dupa vreo eticheta.

Taxe de protectie low-cost

Dupa alti doi pasi, se vine Calgon, "la superpromotie", cum spune vanzatorul. Daca te mai afunzi putin, gasesti chiloti la 1 leu, covoare, rochii de mireasa, ciorapi sau perdele. Pe langa mesele de la drum, din afara complexului, un personaj burtos si gretos patruleaza strangand hartii de 1 leu. Nu e colectionar, doar ce sa faca cu atatea? Oamenii ii dau banii zambind, stiind ca, daca burtosul nu vrea, maine ei nu mai vand aici.

In spatele complexului stau gigantele depozite, unde marfurile sunt ingramadite in cutii de carton sau imensi saci de rafie. Astfel, gasesti raspuns la o intrebare care probabil te-a insotit si pe tine: De ce miros ingrozitor tenisii chinezesti?

Gunoaiele de dincolo de darapanaturi

Aici, in spatele ochilor cumparatorilor, au fost aruncate, de-a valma, tone de gunoaie. Carton de la ambalaje, haine rupte in timpul transportului sau gunoaiele zilnice ale celor care vand.

Hilar este ca exista si un stivuitor, pentru a cladi un munte din aceste deseuri, cu scopul maret de a face loc pentru unele nou-noute.

DEZASTRU. Centrul depinde de orasul Voluntari, dar este la doi pasi de Capitala. In ciuda acestui fapt, comerciantii sunt lasati sa arunce gunoaiele unde doresc. Si acestia o fac.

Chinatown de Bucuresti S-a vorbit enorm despre demolarea Europei. Intentioneaza sa o faca compania Niro, cea responsabila cu ridicarea unui cartier chinezesc (Chinatown) de 30 de hectare. Ansambulul se va intinde pe locul unde se afla actuala Europa, va ingloba Dragonul Rosu si alte cateva hectare din imediata apropiere a acestor centre comerciale.

Pe langa vastele spatii comerciale, urmeaza sa rasara din noroaiele de aici un centru de afaceri, dar si un cartier rezidential, pentru ca "am vrut sa oferim acestei comunitati un complex rezidential modern, sigur si civilizat, aproape de locul unde isi desfasoara activitatile", dupa cum se anunta pe site-ul Niro Group.

    Sursa:
Curs valutar

Euro: Ron
Dolar: Ron

Vremea

Temperatura:
Umiditate:
Presiune: 1003 hPa
Viteza vantului:

Euro: Ron | Dolar: Ron Informatiile la indemana ta

Alte stiri

Cauta

Recomandam

Publicitate

Recomandam